Geschiedenis van de kleding

Vroeger was kleding alleen noodzakelijk in koude klimaten, als het winter werd ging men zich pas aankleden als bescherming tegen de kou. De mensen uit de prehistorie gebruikte hier vellen van dieren voor maar helaas is hier weinig informatie over terug te vinden aangezien deze kleding is gemaakt van organische producten en deze allang zijn vergaan in de bodem. We weten echter wel dat er in die tijd een soort van kleding gedragen werd door middel van teruggevonden naalden in Rusland. Deze naalden zijn gemaakt van been en ivoor en in 1988 gevonden, ze stammen uit 30.000 voor christus!

De mensen zijn in de loop der jaren nog veel meer te weten gekomen over wat ze allemaal met de afvalproducten van de dieren konden doen nadat ze het vlees opgegeten hadden. Zo ontstond het beroep leerlooier en kwam men erachter dat je wol van de schapen kon spinnen tot draad. Hoe meer de landbouw zich ontwikkelde, hoe meer men ook hiermee kon doen. Zo ontstonden er gewassen die vezels maakte en deze kon men gebruiken om linnen en katoen van te produceren. Van al dit materiaal maakte de kleermakers de mooiste kleding. In de afgelopen eeuw zijn veel vezels vervangen door kunststof.

Vandaag de dag heb je ontelbaar soorten kleding. Voor iedere aangelegenheid wel weer iets anders. Je hebt werkkleding, vrije tijd kleding, nachtkleding, sportkleding, zwemkleding en zo kunnen we nog wel 10 pagina’s vol schrijven met soorten kleding. En dan heb je in iedere categorie ook nog miljoenen verschillende kledingstukken zitten. Dus waar vroeger de mensen kleding echt ter bescherming van zichzelf droegen, is het nu totaal iets anders. Nu dragen we kleding om er mooi uit te zien en willen we graag meedoen met de laatste mode. Waar we vroeger genoegen namen met een dierenvel om ons heen, is er nu veel meer nodig om de mens gelukkig te maken.

Een gemiddeld persoon heeft ongeveer 7 kledingstukken op een dag aan. Als we ons gaan aankleden beginnen we vaak met ondergoed zoals een boxershort, een slip en een bh dat wordt gevolgd door sokken, kousen of een maillot en dan een broek of rok. Daar willen we natuurlijk iets bovenop zoals een blouse of shirt, en dan vaak ook nog een jasje of vest en we gaan natuurlijk ook de deur niet uit zonder schoenen, laarzen of slippers. En zo zitten we zomaar aan die 7 stuks en dan zijn de accessoires nog niet eens meegerekend zoals een riem op een spijkerbroek en een stropdas bij een pak. In de winter zijn we dol op een lekkere warme muts, sjaal en handschoenen. En tegenwoordig kan ook bijna geen enkele vrouw meer zonder een tas.

Deze hier boven genoemde kledij is het meest voorkomend in de westerse wereld maar ga je hierbuiten kijken heb je nog meer verschillende kledingsstukken. Wat te denken van bijvoorbeeld een kimono, de tulband en de sombrero. Deze zijn in hun land niet van het straatbeeld te denken en dat terwijl je deze bij ons nauwelijks ziet. Zo zie je dat vandaag de dag kleding ook gebruikt word om aan te geven of je bij een bepaalde groep mensen hoort of om jezelf te onderscheiden.

Op onze website kun je veel aankleed spelletjes spelen die te maken hebben met het bovengenoemde verhaal dus ga snel naar de hoofdpagina en aankleden maar!